Geschiedenis van Converse Chuck Taylor All Star

Geschiedenis van Converse Chuck Taylor All Star

Bij Berkelstream schrijven we graag over mode en sport. Welk merk is nu een perfecte combinatie hiervan? Converse! Converse is een van de meest populaire en bekendste schoenenmerken van de hele wereld. De Converse Chuck Taylor All Star heeft een rijke geschiedenis die al bijna 100 jaar oud is. Deze schoenen worden gedragen in talrijke subculturen en landen. De schoenen worden ook veel gedragen met sporten.

Het begin

Het verhaal begon in 1908, toen Begon Marquis Mills met het maken van schoenen die rubberen zolen hadden. De Converse Rubber Shoe Company was opgericht. De Converse All Star begon zijn leven als een elite basketbalschoen in 1917. Hij bezat het originele canvas en een rubberen onderkant. Hij had de iconische kleuren die hedendaags nog steeds worden gebruikt namelijk light bruin met zwarte afwerking.

Converse's eerste schoen.

Vroeger werden sneakers niet gedragen als een modeartikel ze werden echt gedragen voor hun functionaliteit. De All Star werd ontwikkeld om een gat in de markt op de vullen die werd gemaakt door de stijgende functionaliteit van basketbal. Destijds (en nog steeds) was de schoen beschouwd als stevig en de passende vorm was als niets anders was op dat moment beschikbaar was. Het was de eerste basketbalschoen die massaal geproduceerd werd in Noord-Amerika. En zou een van de meest iconische schoenen in de sportgeschiedenis worden.

Chuck Taylor

In het begin waren de verkopen cijfers stabiel maar niet heel indrukwekkend. Toen kwam Chuck Taylor bij het bedrijf. Hij was destijds een basketbalspeler voor de Akron Firestones, hij kwam voor Converse te werken bij het verkoopteam toen hij de grote potentie van het ontwerp zag. Hij was bekend door zijn slimme verkooppraatjes en unieke marketingideeën. Het onderwijzen van kinderen over basketbal en de Converse Basketball Yearbooks die was gemaakt om de basketbalcultuur te vieren. Het merk en de schoen zouden synoniem worden voor de sport, die wordt gewaardeerd door spelers uit het hele land. Omdat Chuck Taylor zoveel voor het bedrijf heeft gedaan besloot Converse in 1932 zijn naam, “Chuck Taylor” op de schoen te zetten. De naam “Chuck Taylor All Star” was geboren.

Chuck Taylor tijdens het basketballen.

Tijdens de jaren 30 werden de Chuck Taylor sneakers door basketbalspelers in heel Amerika gedragen en in 1936 kwam het volgende succes voor Converse. Chuck Taylor ontwierp in dat jaar namelijk het witte hi-topmodel met de patriottische rood en blauwe kleuren, speciaal voor het Olympische basketbalteam. Toen de 2de Wereld Oorlog uitbrak werd de All Star een symbool van patriottisme. Chuck Taylor zelf zette zichzelf in als moraalridder voor de Amerikaanse troepen en wat hij het best deed, het coachen van basketbalteams. De witte hi-tops werden door de soldaten gedragen tijdens de trainingen en zouden de officiële sneaker worden van de soldaten van de Verenigde Staten.

De jaren 40′ en 50′

Een aantal jaar na de 2de wereldoorlog introduceerde Converse een wit-zwarte kleurenpallet. Dit werd een kleur dat voor vele de favoriet zou worden. Deze kleur schoen werd tevens de favoriet van professionele, college en middelbare school zijn/haar basketbalspelers. Als je basketbal serieus nam, bezat je een paar All Stars.

Wegens de toenemende populariteit besloot Converse om in 1957 een lage versie van de All Star schoen uit te brengen genaamd de “Oxford”. De zogenaamde “Oxford” was uitgebracht. In een tal van kleuren en werd razend populair bij mensen die een vrije tijds schoen zochten.

Een klassieke lage Converse schoen.

De jaren 60′

In de komende jaren bleef Converse de atletische schoenenindustrie domineren. Tijdens de jaren 60 domineerde Converse de sneaker-industrie met een marktaandeel van 90%. Er was op dat moment geen ander bedrijf dat zon impact kon maken op de Amerikaanse markt zoals de All Star.  In 1968 was Chuck Taylor zijn toewijding aan Converse en basketballen beloond toen hij in de basketbal “Hall of Fame” was opgenomen . Waarna hij de titel “Basketball Ambassador” kreeg. Helaas stierf Chuck Taylor een jaar later in 1969, waarna Converse’s dominantie van de basketbalschoenen markt begon weg te glippen.

Een getekende Chuck Taylor.

Concurrentie

Bedrijven zoals Nike begonnen met het ontwikkelen en uitbrengen van schoenen met nieuwe innovaties en technologieën in zijn schoeisel. Vooral de atleten van de basketbalmarkt waren op zoeken naar “Futuristische” prestatie verbeterende ontwerpen die een voorkeur gaven. Dit was niet het geval met de klassieke platzolen zoals, van Chuck Taylor. Hoewel de Chuck Taylor verdoemd was in de sportwereld, waren er kansen gevonden in andere industrieën. Een voorbeeld is de muziekindustrie, hier werd de All Star overgenomen door zijn simplistische stijl, vooral in de punkrock-beweging. De schoen werd een symbool van rebellie. Ook werd het een alternatief voor degenen die op zoek waren naar een comfortabele simpele schoen. Maar niet bereid waren om de hoge prijzen te betalen die bijvoorbeeld Nike vroeg.

In plaats van hun assortiment te ontwikkelen om de concurrentie aan te gaan met de nieuwe golf sportschoenen en sportkleding. De was All Star meer een lifestyle-schoen geworden. Die vooral was gekocht als modeartikel dan voor functionaliteit. Converse herkende dit en het leidde tot de introductie van verschillende nieuwe dingen. Zoals kleurencombinaties, patronen en prints voor alle leeftijden en stijlen.

De jaren 80′ en 90′

De toegankelijke prijs en de veelzijdigheid van de All Stars zorgden ervoor dat de schoen in de jaren 80-90 in verschillende muziekgenres en subculturen terechtkwamen. Met een enorme invloed in de hiphop industrie tot sommige van de grootste rocksterren ter wereld die hun All Stars droeg. De schoen had nu een vergelijkbare impact op de muziekindustrie. Als op de basketbalindustrie toen het voor het eerst was geïntroduceerd. Het vertegenwoordigde verschillende stijlen en was door heel veel verschillende subculturen geaccepteerd. Dit gebeurde allemaal terwijl ze hun herkenbare en minimale look behielden.

Een Converse Sneaker in samenwerking met OFF-WHITE.

Faillissement

Ondanks de successen in de nieuwe markten en zijn populariteit in de subculturen maakte Converse geen winst meer. Door wisselende eigenaren en management, samen met een aantal slechte zakelijke beslissingen, was Converse in 2003 failliet verklaard. Dit brachtt veel zorgen over de toekomst van dit historisch merk.

Een ding dat je niet kunt kopen is geschiedenis en juist dit kan voor een merk van onschatbare waarde zijn. Converse had hier geluk mee ze hebben namelijk een van de meest legendarische geschiedenis van elk merk in de schoenenindustrie. In hetzelfde jaar dat Converse zijn faillissement aanvroeg kocht Nike Converse.

Herontwikkeling

Dit zou een herontwikkeling van het merk zijn in de komende 10 jaar. Met nieuwe “alternatieve” sub bewegingen die steeds populairder werden. Zoals de opkomst van de popcultuur en de golf van nieuwe skateboarders. Nike en Converse gebruikte hun slim in hun marketing adopteerde, al deze dingen in hun voordeel gebruiken. Spelend op de rijke geschiedenis en de rol van het bedrijf in de muziekindustrie met verschillende campagnes. Hierdoor was Converse weer op het goede spoor. De afgelopen jaren hebben de verkoopcijfers van Chuck Taylor All Star alle hoogtepunten bereikt. Nike maakte in 2012 bekend dat ze in 2012 450 miljoen dollar omzet hadden. Wat neerkomt op één All Star verkoopt iedere 43 seconden.

Met nieuwe “alternatieve” sub bewegingen die steeds populairder worden. Zoals de opkomst van de popcultuur en de golf van nieuwe skateboarders. Die Nike en Converse slim in hun marketing adopteerde, al deze dingen in hun voordeel gebruiken. Spelend op de rijke geschiedenis en de rol van het bedrijf in de muziekindustrie met verschillende campagnes. Hierdoor was Converse weer op het goede spoor en de afgelopen jaren. De verkoopcijfers van Chuck Taylor All Star alle hoogtepunten bereikt. Toen Nike in 2012 bekendmaakte dat ze in 2012 450 miljoen dollar omzet hadden. Wat neerkomt op één All Star verkoopt iedere 43 seconden.

Dit is de geschiedenis van Converse tot nu toe. Wij verwachten dat Converse in de komende jaren blijft groeien. Wij kunnen niet wachten wat ze in de toekomst uit gaan brengen. Heb je nog vragen over Converse stel ze gerust in een comment hieronder! Heb je andere vragen neem dan contact met ons op!

Back To Top